luni, 7 decembrie 2015

Patch Adams (1998, cu Robin Williams) – Medicina cu umor si compasiune




În anii ‘70, Hunter „Patch” Adams (Robin Williams, nominalizat la Globul de Aur) a încercat să se sinucidă. Omul se internează de bunăvoie la Nebuni, unde îl ajută să supravieţuiască simţul nebun al umorului.
Şi de la care Nebuni iese cu un scop în viaţă clar: „Vreau să ajut oameni!”.

Aşa că se înscrie la Medicină.


Cum nu are voie să interacţioneze cu pacienţii până în anul III, Patch se strecoară, ilegal, în spital şi încearcă să îi facă bine pe bolnavi cu mult umor. De la copii la bătrâni.
Filmul Patch Adams (tradus în România „Patch Adams, un doctor trăsnit") pune accent pe latura umană a tratării pacienţilor.


Însă Patch Adams îşi atrage antipatia comunităţii medicale, în ciuda faptului că cei pe care îi ajută şi asistentele din spital îi apreciază enorm munca.
Patch Adams ajunge să fie acuzat de... „fericire exagerată”.

„Acum, mă întrebaţi dacă am practicat medicina. Dacă asta înseamnă deschiderea uşii pentru cei nevoiaşi, celor în dureri, să îţi pese de ei, să îi asculţi, să le pui o batistă rece ca să le scadă febra – dacă asta înseamnă medicină, dacă asta înseamnă tratament, atunci sunt vinovat, domnule.
(...)
Ce e greşit în moarte, domnule? De ce ne este atât de frică de ea ? De ce n-o putem trata cu umanitate, demnitate şi decenţă şi, Dumnezeu să mă ierte, poate chiar şi umor?
Nu moartea este inamicul, domiulor. Dacă vom lupta cu boala, să luptăm cu cea mai teribilă dintre toate, indiferenţa.
Am stat în şcolile dumneavoastră şi am auzit oamenii vorbind de «transfer» şi distanţă profesională. Transferul este invitabil. Orice fiinţă umană are un impact asupra alteia.
Misiunea unui doctor nu ar trebui să fie numai prevenirea morţii, ci şi îmbunătăţirea calităţii vieţii.

(adresându-se studenţilor la Medicină):
Nu-i lăsaţi să vă amorţească, să uitaţi miracolul vieţii. Trăiţi mereu venerând mecanismul glorios al corpului omenesc. Asta să fie ţinta studiilor, nu o întrecere pentru note.
Nu aştepta să ajungi pe secţie ca să-ţi recapeţi umanitatea.
Aveţi de învăţat de la asistente. Stau cu oamenii în fiecare zi. Au multe cunoştinţe, la fel ca profesorii pe care-i respectaţi, cei care nu sunt morţi de la inimă în sus.”

Colegul de cameră al lui Patch este interpretat de Philip Seymour Hoffman.
Atât Robin Williams, cât şi Philip Seymour Hoffman au decedat în 2014, la şase luni diferenţă. Unul avea 63 de ani, celălalt 46...


Unul dintre producătorii Patch Adams 1998 este Mike Farrell, interpretul lui B.J. Hunnicut în serialul-fenomen M*A*S*H. Adevăratul Patch Adams a fost consultant al serialului menţionat.

☺ Filmul Patch Adams are o nominalizare la Oscar, pentru muzică.


PATCH ADAMS, ÎN REALITATE


Adevăratul doctor Hunter Doherty „Patch” Adams s-a născut în 1945. În 1971, a fondat Gesundheit! Institute – în limba germană, „gesundheit” înseamnă “sănătate”.
La Gesundheit! Institute medicina este practicată pe principiul generozităţii şi al compasiunii (fără bani, asigurare şi formulare).

În viaţa reală, personajul Carin (Monica Potter, din Parenthood nu a existat – însă ceea ce păţeşte ea în finalul filmului este o întâmplare adevărată.
☺ Patch Adams 1998 are mici accente de dramă/comedie romantică.



Adevăratul Patch Adams a apărut într-o scenă din film, la proces, atunci când protagonistul îşi aşteaptă sentinţa – este cel care se aşează lângă Robin Williams.

Adevăratul Patch Adams a adus numeroase critici reprezentării cinematografice a activităţii şi a convingerilor sale profesionale, spunând că filmul s-a bazat prea mult pe „comercial”.
De asemenea, Patch Adams s-a supărat că actorul Robin Williams nu a donat bani cauzei sale medicale: „El a făcut 21 de milioane de dolari pentru cele patru luni în care a pretins că sunt eu – într-o versiune simplistă – şi nu a dat 10 milioane pentru spitalul meu. Dacă aş fi avut banii lui Robin, aş fi donat toate cele 21 de milioane de dolari unui spital care îşi oferă serviciile pe gratis, într-o ţară în care 80 de milioane de oameni nu îşi pot permite să primească îngrijiri”.


ECRANIZARE


Filmul Patch Adams reprezintă ecranizarea cărţii semnate de adevăratul doctor Patch Adams şi de Maureen Mylander „Gesundheit!: Bringing Good Health to You, the Medical System, and Society through Physician Service, Complementary Therapies, Humor, and Joy”.
Related Posts Plugin for

WordPress, Blogger...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu