duminică, 22 noiembrie 2015

Filme pe paine – DRAME ROMANTICE (II)





Fiindcă trec printr-o fază ce ar putea fi caractezizată ca melancolie şi cugetare/analiză şi nevoia de a stoarce lacrimi ☺ sau pentru că pur şi simplu ele vin aiurea, iată un grupaj despre poveşti de dragoste... îmbrăcate pe alocuri în amar.
Cu happy end sau fără.
Cu o putere psihologică avansată, cu trăiri intense şi, câteodată, sfâşietoare.


TAKE THIS WALTZ (2011)

Vocea lui Leonard Cohen n-o să vă iasă uşor din minte... Şi nici scena de final.
Take This Waltz este povestea unui triunghi conjugal, scrisă şi regizată de Sarah Polley – pe care eu o ţin minte din tulburătorul My Life Without Me (2003).
Take This Waltz are o încărcătură emoţională aparte, e o analiză a fidelităţii, a lui „ce-ar fi dacă” şi a lui „hai să trăim clipa!”, cu micile stânjeneli, cu temeri. Un fim natural, sensibil, senzual, cu un Luke Kirby şi o Michelle Williams de-a dreptul încântători.
Seth Rogen e soţul nu neapărat perfect, însă foarte iubitor al eroinei.

☺ Comediana Sarah Silverman face în Take This Waltz un rol atipic pentru ea, care-i şi iese de minune. De altfel, actriţa apare mult şi în sezonul 3 din Masters of Sex, într-o „partitură” care nu are nimic de-a face cu umorul.

☺ În 2009, scenariul Take This Waltz figura pe lista neagră de la Hollywood.



THE DEEP BLUE SEA (2011)

Să iubeşti (numai) tu sau să te laşi iubit, fără fii în stare să reacţionezi cum trebuie?
O idee asemănătoare apare în cartea Puşca de vânătoare a lui Yasushi Inoue.

The Deep Blue Sea este complex, britanic, cu multă trăire şi cu Rachel Weisz cuceritoare.
Ea este Hester, o femeie căsătorită cu un bărbat mai în vârstă, judecător, alături de care simte că nu trăieşte. Suntem în anii ’50, plini de prejudecăţi (a se vedea Masters of Sex) – Hester este gata să îşi sacrifice statutul social şi luxul pe care îl are la îndemână în favoarea iubirii pe care o simte pentru un fost pilot al Forţelor Aeriene, Freddie (Tom Hiddleston). În această relaţie Hester găseşte pasiunea atât de râvnită.



Acţiunea pare simplă, dar nu e deloc aşa... Drama se intensifică o dată cu frământările lui Hester, cu fiecare minut scurs din film.

☺ Interpretarea lui Rachel Weisz a fost apreciată de „New York Magazine” drept „Film Performance of the Year” (performanţa anului în film), în noiembrie 2012. Rachel Weisz a fost nominalizată doar la Globul de Aur pentru acest film.

The Deep Blue Sea are la bază piesa de teatru a englezului Terence Rattigan (1911-1977).


FRANKIE AND JOHNNY (1991)

Un film cald, despre a doua şansă. Şi a lui, şi a ei.
Una dintre producţiile cinematografice cele mai dragi mie.
Johnny (Al Pacino) abia a fost eliberat din închisoare şi se angajează la un restaurant unde lucrează Frankie (Michelle Pfeiffer, nominalizată la Globul de Aur), o chelneriţă fragilă din punct de vedere emoţional. Bărbatul vrea să o cucerească, dar se izbeşte de toate reticenţele ei.
În alte roluri apar Hector Elizondo şi Nathan Lane.
Actriţa Kate Nelligan a obţinut premiul BAFTA pentru rol secundar.

Frankie and Jonnny este ecranizarea piesei de teatru a americanului Terrence McNally, care semnează şi scenariul filmului. Piesa „Frankie and Johnny in the Claire de Lune” a fost pusă în scenă cu patru ani înainte de lansarea ecranizării, în 1987.
Rolul principal feminin era jucat de Kathy Bates. Aceasta şi-a dorit foarte mult să joace şi în film.
☺ Pentru rolul Johnny a mai fost luat în considerare Jeff Bridges.

☺ În filmografia internaţională se regăsesc încă trei producţii cu titlul Frankie and Jonnny – cea mai cunoscută este cea din 1966, cu Elvis Presley, o comedie (romantică) muzicală.


ELSA AND FRED (2014)

Tot numele a două personaje, tot doi actori de prestigiu – strălucind aici la vârsta a treia, într-un romantism plin de umor.
(După cum vedeţi, am luat loc pe podeţul dintre dramă şi comedie).

Dragoste la vârsta a treia, între un văduv trist, Fred (Christopher Plummer), şi o femeie plină de viaţă, Elsa (Shirley MacLaine).
Ea îl reînvaţă să trăiască, în timp ce îi toarnă mici-mari minciuni legate de viaţa ei.


În alte roluri apar Marcia Gay Harden, Chris Noth, George Segal şi James Brolin.

☺ Filmul La dolce vita al lui Fellini (1960) joacă un rol esenţial în desfăşurarea acţiunii din Elsa and Fred 2014.
Elsa and Fred 2014 este un remake al filmului cu acelaşi nume coproducţie Spania-Argentina.


AT MIDDLETON (2013)

O aventură romantică scurtă, ce m-a dus cu gândul, vag, la Brief Encounter/Scurtă întâlnire.
La americani, este o tradiţie ca părinţii să meargă împreună cu fiii şi fiicele lor într-un „tur de colegiu”, pentru a se familiariza cu atmosfera de cămin şi din sălile de curs. Am văzut asta şi în Gilmore Girls – ţineţi minte?
Cafeaua din începutul At Middleton m-a deraiat şi ea către Lorelai. Plus că personajul principal feminin, Edith (Vera Farmiga) are multe în comun cu Lorelai în privinţa comportamentului.

Deci. Edith vine la colegiu cu fiica ei Audrey (botezată după Audrey Hepburn), iar George (Andy Garcia) cu fiul lui.
În ciuda neînţelegerilor iniţiale şi a micilor ciondăneli, Edith şi George petrec o după-amiază minunată împreună, departe de plictisul din turul oficial.
At Middleton nu e o comedie romantică în sensul clasic – râzi în prima parte, te cufunzi în poveste în partea a doua, ca să descoperi un final dulce-amărui. C-aşa e-n viaţă!

☺ Audrey este interpretată de Taissa Farmiga. Datorită diferenţei de vârstă de 21 de ani dintre ea şi Vera Farmiga eram convinsă că sunt fiică şi mamă şi în realitate. Greşit – cele două actriţe cu părinţi ucraineni sunt surori!
☺ În At Middleton joacă şi Tom Skerritt.




BEYOND THE LIGHTS (2014)

Optimism şi destul realism. Dragoste, muzică, un pic de dramă.
Beyond the Lights este despre renaştere. Despre redescoperirea adevăratului „eu”. Despre libertate.

Noni (englezoaica Gugu Mbatha-Raw, care şi-a  interpretat singură toate cântecele din film) este o vedetă în lumea muzicii, instabilă psihic. Poliţistul Kaz (Nate Parker) o salvează pe artistă dintr-o situaţie-limită.
Danny Glover apare în rolul unui căpitan de poliţie, iar Minnie Driver este mama protagonistei.
☺ Filmul are o nominalizare la Oscar, pentru cântec original, „Grateful”.


ALL THAT HEAVEN ALLOWS (1955)

Nu putea să lipsească filmul clasic.
Frumuşelul (şi homosexualul) Rock Hudson e un tinerel care se îndrăgosteşte de o femeie mai în vârstă decât el. Din nou, prejudecăţi pe linie.
Văduva Cary (Jane Wyman) face parte din lumea bună a unui orăşel. Relaţia pe care o începe cu cel care se ocupă cu toaletarea copacilor săi stârneşte numeroase discuţii în cercul ei de prieteni, dar şi în familie – în special copiii, care sunt destul de mari încât să nu mai locuiască în casa părintească.


În rolul celei mai bune prietene a lui Cary, Agnes Moorehead (The Magnificent Ambersons)
☺ Regizorul Douglas Sirk şi-ar fi dorit un alt final (dramatic), însă producătorul a avut câştig de cauză.
All That Heaven Allows este ecranizarea unei povestiri semnate de Edna L. Lee.


Ca să ne veselim ☺ - MAN UP (2015)


Un film simpatic, perfect pentru relaxare, pentru îndepărtarea gândurilor negative, recomandat de Diana.
El şi ea sunt spontani, se comportă natural – cred că şi tocmai pentru că nu aşteaptă unul de la altul ceva în sensul romantic. La prima-primele întâlniri, de obicei se pun măşti. Iar aici... se scot măşti.
Am fost întotdeauna adepta relaţiilor care decurg în mod natural. Să nu te dai ceea ce nu eşti. Sau să te străduieşti prea tare. Încearcă întâi să se împrieteneşti cu alesul, apoi treceţi la alte-alea... cam asta scriam în recenzia Enough Said (2013). Nu m-am schimbat.

În britanicul Man Up 2015 se strecoară şi ideea că „profilul perfect” (aka idealul) nu e întotdeauna alegerea potrivită...

Hai să vedem:
La un an după ce nevasta l-a părăsit pentru altul, Jack (Simon Pegg) suspină încă, mai ales când primeşte actele de divorţ. Îşi dă o întâlnire cu o tinerică perfectă (în teorie).
De partea cealaltă, Nancy (americana Lake Bell) e singură şi nici măcar nu e frumuseţea întruchipată. Şi s-a cam consolat cu singurătatea. Şi se pregăteşte să meargă la sărbătorirea a 40 de ani de căsnicie (fericită) a părinţilor ei.
Nu ştiu cum să vă zic, dar ăştia doi nu se sorb din priviri ca în orice comedie romantică... perfectă. În afară de faptul că se (re)descoperă unul cu ajutorul altuia, se şi întrec în replici simpatice - deh, umor britanic! N-aveţi timp de plictiseală!
Luaţi Man Up 2015 şi ca pe o mică lecţie de viaţă despre relaţii, prietenie, decizii, şanse.


Foto deschidere: „The Deep Blue Sea”, protagonista Rachel Weisz.


*Din categoria „filme pe pâine”

Related Posts Plugin for

WordPress, Blogger...

4 comentarii:

  1. "Take This Waltz" este un film fermecator! Am scris despre el în aprilie ac, recomandându-l si pentru superba coloana sonora.
    "The Deep Blue Sea" wow... trebuie sa vad, mi-ai trezit interesul!
    "Frankie & Johnny" oh, îi iubesc pe Michelle Pfeiffer si Al Pacino, asa ca am pofta sa revad acest minunat film!
    "Elsa & Fred" nu am vazut înca, dar mi-a placut descrierea pe care i-ai facut-o. Mi se pare a fi ceva asemanatoare cu "5 Flights Up" ( sau "Ruth & Alex")...
    "At Middleton" este absolut adorabil! Mi-a placut muuult! mi-au placut mult Vera Farmiga, Andy García si Taissa Farmiga!
    Nu am vazut "Beyond the Lights", am sa îl caut :) Admir actritele talentate care au si voce buna!
    "All That Heaven Allows" este un cult, un film care are un mare grup de fani chiar si dupa 7 decenii de la lansare.
    "Man up" l-am vazut luna aceasta, m-a amuzat dar l-am încadrat la "prostioare simpatice" - asa cum spuneam si Dianei , saptamâna trecuta în rubrica "Clubul Cinefililor".
    O duminica minunata sa ai! :-*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ooo... Frankie şi Johnny e de văzut şi re-re-re...văzut!
      Spre deosebire de 5 Flights Up, cei doi nu sunt de la început un cuplu, învaţă să fie pe parcurs; iar Elsa and Fred are mai multă comedie :)
      Cât despre Beyond the Lights, eu am rămas fascinată de Gugu Mbatha-Raw de la Belle (2013).
      http://la-povestile-mele.blogspot.ro/2015/08/filme-pe-paine-emotie-si-sensibilitate.html

      Vizionare plăcută şi o săptămână minunată!
      Ioana

      Ștergere
  2. notam tot :)
    vine frigul si stam in casa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Notează... notează! :)
      Dar şi pe frig mie îmi place să ies din casă... să nu dea cu viscol sau ploaie rea.
      Vizionare plăcută!
      Ioana

      Ștergere