vineri, 3 octombrie 2014

„M-am născut într-o zi albastră” - Povestea din interior a unui savant autist


Editura: Philobia
Anul apariţiei: 2012
Titlul original: Born on a Blue Day (cartea a apărut pentru prima dată în Marea Britanie, în 2006)

Mă atrag POVEŞTILE cu personaje care trăiesc cu sindromul Asperger, o formă mai uşoară şi funcţională de autism.
Îmi amintesc pe moment de Ben X (2007), de excelenta producţie indiană (treceţi peste prejudecăţi şi nu vă luaţi după asta!) My Name Is Khan (2010) sau de Adam (2009), cu Hugh Dancy.

Citind M-am născut într-o zi albastră a lui Daniel Tammet, îmi tot venea în minte o secvenţă din Parenthood, când Hank (Ray Romano) se duce la Sarah (Lauren Graham) ca să îi înapoieze cartea pe care nepotul ei – care are Asperger – o uitase în atelierul lui şi pe care ajunsese să o citească şi el.
Nu pot să uit sentimentul pe care l-a transmis actorul când a spus: „Ăsta sunt eu!...” – referindu-se la ce scria în carte despre autism, ceea ce i-ar fi putut explica lui comportamentul de-o viaţă.

Vă mai amintiţi de Rain Man?

Cam aşa e şi personajul (real) din această carte, englezul Daniel Tammet, care îşi POVESTEŞTE viaţa. El suferă de sindromul Asperger şi încearcă să aibă o viaţă normală.
Cel mai mult are de suferit în domeniul comunicării directe, dar şi în exprimarea sentimentelor.
Pe numele său real Daniel Paul Corney, şi-a împrumutat numele Tammet din limba estoniană, cuvântul însemnând „stejar".


REFUGIUL ÎN NUMERE

Daniel Tammet are o capacitate extraordinară (specifică multor persoane cu tulburări din „spectrul autist") de a lucra cu numerele.
„Numerele sunt prima mea limbă, în care deseori gândesc şi simt."

Asociază sentimentele cu numerele; numerele sunt pentru el imagini - rotunde, line, ascuţite. „9" îi induce sentimentul imensităţii, iar celebrul realizator David Letterman seamănă cu numărul 117, înalt şi deşirat.
„Fiindcă mi-e greu să înţeleg şi să reacţionez la emoţiile celorlalţi, apelez la numere. Dacă cineva îmi spune că se simte trist sau deprimat, îmi imaginez că stau în cavitatea întunecată a numărului 6."

„9 e albastru, cuvintele sunt roşii" - aşa se intitulează primul capitol al cărţii M-am născut într-o zi albastră.

Ziua la care face Daniel referinţă este 31 ianuarie 1979, miercuri.
Pentru Daniel, data e albastră, zilele de miercuri sunt albastre, dar şi numărul 9 este albastru.

În copilărie, a fost atras de singurătate, i-a plăcut să inventeze diferite jocuri pe care să le pună în aplicare departe de zgomotul lumii de afară – TOTUL, în strânsă legătură cu numerele.
Daniel a fost (şi probabil este, pentru destui) considerat un ciudat.

Face calcule dintre cele mai complicate cu o viteză uimitoare şi are o capacitate impresionantă de memorare.


SINESTEZIE

Această experienţă vizuală şi emoţională a numerelor pe care o are Daniel Tammet este numită sinestezie - „asociaţie între senzații de natură diferită care dau impresia că sunt unul simbolul celuilalt", conform DEX.
Sinestezia apare la mai puţin de 1% din populaţie.

☺ Datorită geniului său, dar şi sinesteziei, Daniel Tammet a recitat din memorie, în 2004, timp de cinci ore, peste 22.500 de zecimale ale numărului pi, stabilind un record.
Scopul a fost strângerea de fonduri pentru Societatea Naţională pentru Epilepsie din Marea Britanie.


LIMBILE STRĂINE, O „JOACĂ DE COPII"

În afara calităţilor excepţionale în privinţa numerelor, Daniel Tammet poate învăţa cu acurateţe o limbă străină dificilă - gen lituaniană şi islandeză - într-un interval foarte scurt de timp. Sau esperanto, un limbaj puţin folosit, creat de un oftalmolog, la finalul secolului al XIX-lea (1887).
Ei... nici chiar limba română nu-i e străină! - a învăţat-o la rugămintea unui prieten.
În plus, Daniel şi-a creat o limbă a lui, bazată pe cuvinte din nordul Europei, numită mänti.


ÎNTÂLNIREA CU „RAIN MAN”

Americanul Kim Peek (1951-2009) a fost un fenomen.
Leziunile de la nivelul cerebelului pe care le avea i-au cauzat probleme de vorbire şi deplasare. Citea două pagini în zece secunde (folosind ochiul drept pentru una, stângul pentru cealaltă) şi avea o capacitate de memorare ieşită din comun. Se estimează că ar fi citit 12.000 de cărţi.
Kim Peek este cel care a inspirat personajul Raymond Babbitt din filmul laureat cu patru Oscaruri Rain Man, 1988, cu Dustin Hoffman şi Tom Cruise.

☺ Iniţial, lui Kim Peek i s-a pus diagnosticul „autism", însă acesta a fost schimbat în 2008, considerându-se că ar fi suferit de „sindromul FG".


Întâlnirea dintre Daniel şi Kim Peek, adevăratul Rain Man, a fost, la rându-i, un fenomen.


INVITATUL LUI DAVID LETTERMAN

Daniel Tammet a fost/este subiectul unor studii ştiinţifice aprofundate, dar şi subiect pentru documentarul „Brainman", difuzat de Science Channel.

Urmăriţi-l aici, în câteva secvenţe.


 
Pentru realizarea filmului, Daniel a făcut o călătorie în America şi a trebuit să îşi înfrângă multe temeri. A ajuns până în Las Vegas - pentru a recrea celebra scenă din cazinou din filmul Rain Man.
De asemenea, Daniel a fost invitat la emisiunea lui David Letterman, „Late Show".


 
VIAŢĂ NORMALĂ


Daniel Tammet a demonstrat că, în ciuda autismului, poate trăi ca orice persoană obişnuită: este independent de părinţi, are o relaţie şi o carieră - scrie eseuri/cărţi şi predă cursuri (on line) de învăţare a limbilor străine.

☺ Daniel a mai publicat două cărţi, Embracing the Wide Sky (2009, tradusă de el apoi în franceză, bestseller în această ţară) şi Thinking in Numbers (2012) plus câteva eseuri.

Mai multe despre Daniel Tammet aflaţi de pe pagina specială de pe wikipedia.

☺ De-a lungul vieţii, Daniel Tammet s-a bucurat de sprijinul apropiaţilor - părinţi, fraţi, surori, iubit, prieteni, profesori.
Fără ei probabil că lumea dură în care trăim l-ar fi marginalizat; iar noi nu ne-am fi putut bucura de geniul său.

☺ Cartea prezintă şi câteva statistici interesante, referitoare la raportul băieţi-fete cu sindromul Asperger, dar şi la numărul persoanelor afectate de această boală (în Marea Britanie).

M-am născut într-o zi albastră este, fără doar şi poate, o lecţie de viaţă. A unui om care a pornit în viaţă cu un handicap şi a recuperat uimitor de mult pe parcurs.
Merită s-o citiţi, pentru a intra „în mintea extraordinară a unui geniu autist", după cum îi spune şi subtitlul.

În M-am născut într-o zi albastră găsiţi informaţii dintre cele mai diverse, numa' bune de completat cultura generală: de la POVESTEA numărului pi la crizele de epilepsie (temporală) ale lui Dostoievski şi Lewis Caroll.
Dar veţi descoperi multe altele...


OAMENI CELEBRI CU ASPERGER


Printre personalităţile (din lumea showbiz-ului) care au fost diagnosticate cu Asperger sunt Susan Boyle, care a uimit o lume întreagă la „Britain's Got Talent", actriţa Daryl Hannah şi, deloc surprinzător pentru mine, creatorul minunatului Community,   Dan Harmon (foto).


Mulţumesc Editurii Philobia, care mi-a pus la dispoziţie M-am născut într-o zi albastră.

De la această editură mai găsiţi pe blog prezentări pentru cărţile:
Cerere în călătorie - cea mai citită recenzie de până acum
No Impact Man - despre mediul înconjurător şi despre puterea unui om de a încerca să schimbe ceva.
Related Posts Plugin for

WordPress, Blogger...

2 comentarii:

  1. interesanta recenzie, sunt deosebit de impresionata. Rain man este unul din cele mai intersante filme vazute de mine, cel mai cel este Forest Gump.
    Despre autism inca nu se stie mai nimic, chiar daca suntem deja in secolul 21! Creierul uman mai are multe multe multe secrete!
    Autismul preinta atâtea exceptii... Impresionant! deosebit de impresionant!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce coincidenţă! Forrest Gump este unul dintre filmele pe care le ador! Când a apărut, am fost la cinematograf de două ori într-un interval de câteva zile să îl văd! Şi l-am revăzut de atunci de... nu mai ţin minte câte ori. Aşa cum am spus şi în prezentarea de la categoria Filme, este unul dintre puţinele filme pe care am „suportat" să le revăd...
    În ceea ce priveşte autismul, mai precis Asperger-ul, eu am devenit fascinată de subiect şi am încercat să caut cât mai multe informaţii o dată cu serialul PARENTHOOD, care prezintă REALIST (şi inspirat din realitatea creatorului seriei) un caz atât la un copil, acum adolescent, cât şi la un adult – interpretat, într-o manieră surprinzătoare pentru cei care îl ştiau ca şi comediant, de Ray Romano.
    De asemenea, aşa cum subliniam mai sus, My Name is Khan este un punct de reper în ceea ce priveşte producţiile referitoare la oameni cu Asperger.
    Cât despre cartea pe care am prezentat-o (mulţumesc pentru aprecieri!), am aflat multe atât despre boala în sine, cât şi despre capacitatea lui Daniel de a jongla cu numerele – dar şi alte informaţii, despre multe alte lucruri – inclusiv despre „adevăratul Rain Man”.
    Atât „M-am născut...”, cât şi „Cerere în călătorie” sau „No Impact Man” sunt lecţii de viaţă impresionate – poate le găseşti şi în librăriile din Germania...

    RăspundețiȘtergere