luni, 17 martie 2014

Rush (2013, cu Chris Hemsworth, Daniel Brühl). FORMULA 1 LA SUPERLATIV



„Un om înţelept învaţă mai multe de la un duşman decât un prost de la prietenii lui.”

Formula 1 m-a fascinat dintotdeauna.
Ayrton Senna, Nigel Mansell, David Coulthard... ca să nu mai vorbesc de legenda Michael Schumacher, care mi-a plăcut de la prima cursă, prin „nebunia” de care a a dat dovadă.
Aceştia au fost oamenii care îmi înseninau după-amizele de duminică.

Iar Frank Williams m-a înduioşat întotdeuna prin atitudine şi prin povestea lui de viaţă - a rămas paralizat (tetraplegic) în urma unui accident, însă era mereu alături de piloţii lui la boxele echipei căreia i-a pus bazele.
Când a murit, pe circuitul de la Imola, Senna conducea un monopost Williams...

Campionatul a început şi anul acesta (IERI) pe circuitul de la Melbourne, în Australia - victorie pentru neamţul cu state vechi Nico Rosberg, aflat la al patrulea succes din carieră.
Prilej să ne amintim (pentru mulţi, să vedem) cum au stat lucrurile în sezonul 1976 al nebuniei ce îl presupune Mondialul de Formula 1. Marele Circ.
Dar şi în anii nebuni ce au precedat nebunia de atunci...

Rush-ul lui Ron Howard (Apollo 13, 1995, cu Tom Hanks, filmul şi serialul Parenthood, variantele 1990 - cu Leonardo di Caprio şi 2010 - cu Lauren Graham şi Peter Krause; Oscar pentru A Beautiful Mind/O minte sclipitoare, 2001) aduce pe ecrane rivalitatea dintre englezul JAMES HUNT (Chris Hemsworth, din Thor) şi austriacul NIKI LAUDA (Daniel Brühl, care m-a cucerit în Good Bye Lenin!, 2003).

În acel an pe care pune accentul Rush, 1976, competiţia a fot mai acerbă ca oricând, vuietul maşinilor s-a auzit parcă mai tare. Sacrificiul uman a fost împins dincolo de limite.

Duelul Hunt - Lauda a rămas în cărţile de istorie ca unul dintre cele mai aprige din Formula 1.
Doi adversari care nu s-au plăcut, s-au tachinat continuu, dar s-au respectat reciproc. Au încins la maximum cauciucurile în acele din Formula 1.



Pentru că este un film, Rush EXAGEREAZĂ UN PIC, de dragul dramatismului, rivalitatea James Hunt-Niki Lauda.
☺ Adevăratul Niki Lauda a rămas impresionat de realizarea Rush. „Filmul e foarte exact. Şi asta m-a suprins în mod foarte pozitiv.” (într-un interviu din 2013 pentru Carjam TV).

În Rush, sunt puse faţă în faţă nonconformismul englezului Hunt cu disciplina austriacului Lauda.
Lejeritatea abordării vieţii versus seriozitatea dusă la limită, perfecţionismul celuilalt.
Unul voia să se distreze - şi să câştige o dată, ca să(-şi) dovedească ceva, altul nu voia decât să câştige. De oricâte ori.
A ieşit o rivalitate acerbă pentru privitori, însă tragică pentru unul dintre piloţi...

Lauda către Hunt:
„Eram pregătit să mor pentru a te bate în acea zi. Ăsta-i efectul pe care l-ai avut asupra mea. M-ai împins până la limita asta. Şi m-am simţit bine! Nu pentru asta concurăm? Să privim moartea în ochi şi s-o înşelăm?”

Acţiunea începe în prezent, în anul de graţie 1976.
Ne duce un pic în trecut, pentru a vedea backround-ul celor doi.
Vieţile celor doi piloţi de Formula 1 sunt prezentate în paralel.
Atât Hunt, cât şi Lauda au fost renegaţi de familiile lor pentru că au ales să-şi rişte viaţa în bolizi de Formula 3 (iniţial) sau Formula 1.
Şi Hunt, şi Lauda proveneau din familii înstărite.


Pe mine una m-a impresionat enorm voinţa lui Lauda de a reveni pe circuitele de Formula 1 în acelaşi an în care incendiul din Germania (1 august 1976), tot de pe un circuit, i-a făcut praf o mare parte din craniu. Ce putere a avut să îndure durerile/sângerările doar ca să se bată cu Hunt!
De fapt, cu el însuşi s-a luptat, voia să-şi dovedească faptul că poate! Că nu e terminat... Trebuia să îşi apere titlul mondial cucerit cu un an în urmă (1975). Un campion nu cedează aşa uşor...
Dovadă că Niki Lauda şi-a mai trecut în palmares două titluri mondiale de atunci, în 1977 şi 1984 - coroana mondială se dobândeşte prin însumarea punctelor obţinute de-a lungul sezonului, în diferite curse, pe continente diferite.

Niki Lauda şi James Hunt în realitate


Desigur, astăzi măsurile de securitate sunt mult mai drastice, un accident ca cel de la Nürburgring din 1976 e mai puţin probabil să se petreacă.
Chiar şi decât cel de la Imola, în care a pierit Senna...

În anii ’70, moartea pe circuitele de Formula 1 era ceva... normal.
În fiecare an, o pistă de Formula 1 îşi lua tributul.
În filmul Rush, ni se spune aşa: „25 de piloţi încep fiecare sezon
de Formula 1, şi în fiecare an, doi mor.”





SOŢIILE
În vremea când concurau pe aceleaşi piste, Hunt era cunoscut ca un afemeiat, în timp ce Lauda era stabil, însă nu avea timp/dispoziţie să se implice prea mult emoţional cu femeile.
Să zicem, mai corect (pentru el), că nu a iubit cu aceeaşi pasiune cu care se avânta în cursele de Formula 1.

SUZY MILLER, prima şi singura soţie a lui Hunt care apare în film, este interpretată de Olivia Wilde (Olivia Jane Cockburn, pentru amatorii de nume reale), cunoscută din serialul Dr. House, dar şi din numeroase producţii ale marelui ecran.

Însă Hunt a fost părăsit de top modelul Miller pentru... actorul Richard Burton. Acesta tocmai divorţase pentru a doua oară de Elizabeth Taylor.
☺ Un fapt divers: Kate Burton, cunoscută din serialele Anatomia lui Grey - nominalizată la Emmy pentru rolul mamei lui MEREDITH - şi Scandal, este primul copil al lui Richard Burton, cu prima lui soţie.

Cât despre nevasta lui Niki Lauda, Marlene, aceasta este în Rush ALEXANDRA MARIA LARA, o actriţă născută în România, dar care trăieşte în Germania de la vârsta de 4 ani (acum are 35).
☺ Marlene şi Niki Lauda au divorţat în 1991.


NAŢIONALITATE ACTORI
Nici unul dintre actorii principali nu are naţionalitatea celui pe care îl interpretează în Rush.
Chris Hemsworth (englez în film) este australian, iar Daniel Brühl (austriac în film)... spaniol cu origini germane.


COLABORARE REGIZOR/SCENARIST
Rush reprezintă a doua colaborare dintre regizorul american Ron Howard şi scenaristul englez Peter Morgan, după Frost/Nixon, 2008, cu Michael Sheen (Masters of Sex).
Pentru Frost/Nixon, atât Howard, cât şi Morgan au fost nominalizaţi la Oscar - cel mai bun film şi regie, respectiv scenariu adaptat.
Peter Morgan a mai lucrat la The Queen/Regina, 2006, cu Helen Mirren şi acelaşi Michael Sheen.
Ron Howard


ADEVĂRATUL NIKI LAUDA ÎN RUSH/TRIVIA
Într-un interviu acordat pentru „The Telegraph”, Niki Lauda (născut în 1949) a declarat că i s-a propus în numeroase rânduri, vreo 30 (!), ca povestea lui să fie făcută publică pe ecrane. Până la Rush, nu şi-a dat niciodată acordul. De „vină” a fost acum dramaturgul-scenarist Peter Morgan...
Niki Lauda a mai mărturisit că şi-ar fi dorit ca adevăratul James Hunt
(1947-1993) să fi văzut Rush, pentru că e convins că l-ar fi savurat...

Adevăratul Niki Lauda apare pentru scurt timp în Rush... într-un rol diferit decât în realitate.

Pe Peter Morgan l-a ajutat să pună una peste alta cât mai adecvat cărămizile scenariului... naţionalitatea soţiei sale.
Femeia este austriacă, la fel ca Niki Lauda.
Morgan şi fostul pilot de curse s-au întânit la cină de aproximativ 30 de ori, într-un restaurant vienez. Lauda a împărtăşit cu scenaristul diverse amintiri, dar i-a şi oferit sfaturi în legătură cu partea tehnică a automobilismului la cel mai înalt nivel.


De asemenea, Niki Lauda l-a... consiliat pe actorul Daniel Brühl (pe care nu ştia iniţial de unde să îl ia), alocându-i o parte importantă din timpul său. Întâlnirile l-au ajutat pe Brühl să îşi perfecţioneze accentul, dar şi gesturile unuia dintre cei doi eroi adevăraţi din Rush.
☺ La prima lor întrevedere, ce a avut loc în capitala Austriei, Lauda i-ar fi spus, în glumă, lui Daniel Brühl, să îşi aducă... doar bagajul de mână... în cazul în care nu s-ar fi plăcut ca persoane. Astfel, ar fi putut să evadeze mai repede...
☺ „L-am plăcut pe Brühl încă de la început. Mi-a spus că e foarte greu să joace rolul meu, deoarece sunt încă în viaţă şi oamenii mă cunosc de la televizor, îmi cunosc limbajul corpului.
(...) L-am dus la Marele Premiu din Brazilia, ca să-i arăt o cursă de Formula 1, fiindcă nu avea prea multe cunoştinţe legate de asta. (...) Cred că a făcut o treabă excelentă în film; pe mine m-a făcut să exclam: Ăsta sunt chiar eu!” (NIKI LAUDA pentru publicaţia „The Telegraph”)


Adevăratul Niki Lauda şi Daniel Brühl


Unul dintre monoposturile pe care a concurat adevăratul Niki Lauda în 1976 apare în Rush.
☺ De asemenea, una dintre maşinile care au fost conduse de James Hunt a ajuns în Rush.  
☺ De fapt, toate automobilele folosite în Rush aparţin unor colecţionari (privaţi).


POST-FORMULA 1
Fostul pilot de Formula 1 Niki Lauda, care se pricepea să piloteze avioane, a pus bazele a două companii aeriene.

A comentat numeroase curse de Formula 1, a scris cinci cărţi autobiografice, iar în onoarea lui s-a emis un timbru în Austria.

În septembrie 2012, Niki Lauda a participat la negocierile pe care englezul  Lewis Hamilton le-a purtat cu echipa Mercedes în vederea semnării unei înţelegeri pe trei ani.


RUSSELL CROWE
Regizorul Ron Howard l-ar fi dorit în Rush pe Russell Crowe pentru rolul (micuţ) Richard Burton. El trebuia să aibă o discuţie aprinsă cu James Hunt în legătură cu relaţia lui cu Suzy, pe atunci soţia lui Hunt.
Russell Crowe a fost protagonistul din A Beautiful Mind/O minte sclipitoare, 2001, regizat de RON HOWARD, pentru care acesta a câştigat cele două Oscaruri din carieră - cel mai bun film plus regie.


PREMII
Mulţi consideră că Rush a fost nedreptăţit atunci când a venit vorba despre împărţirea nominalizărilor la Oscar - s-a spus că ar fi meritat un loc la Cel mai bun film şi la actor secundar (Daniel Brühl).
Rush nu a bifat nici măcar o categorie tehnică...

La începutul anului însă, Rush a fost prezent la Globurile de Aur - nominalizări la Cel mai bun film Dramă şi pentru Daniel Brühl.
În ceea ce priveşte BAFTA, Rush are un premiu, pentru montaj, plus nominalizări la Cel mai bun film britanic, pentru Daniel Brühl şi sunet.


COTAŢII
allmovie.com        4 stele (din 5)



Related Posts Plugin for 

WordPress, Blogger...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu