luni, 3 februarie 2014

Her/Ea (2013, cu Joaquin Phoenix, Scarlett Johansson). Cât de singur e omul modern?!

Pentru cei care vânează filme de Oscar în această perioadă (şi eu! şi eu!), povestea e cunoscută.
Într-un viitor în care tehnologia atinge cote ridicate - care îl ajută pe om în activităţile sale zi cu zi, lăsând sentimentele în plan secund-, un bărbat se îndrăgosteşte de sistemul lui de operare/inteligenţă artificială.
Și el/ea de el.

Cum e posibil? În lumea REALĂ nu e.
Dar în viitorul nu foarte îndepărtat din Her e.
La instalare, sistemul te întreabă dacă îl vrei cu voce de bărbat sau de femeie. Theodore (Joaquin Phoenix) doreşte o femeie. Şi ea vine prin vocea seducătoare a lui Scarlett Johansson.

Sistemul de operare conversează cu Theodore, dar nu numai tehnic (trimiterea de e-mail-uri, de exemplu), ci îl cunoaşte, ştie ce îl preocupă, ce îi place şi ce nu îi place. Îi dă sfaturi. Îi cere sfaturi. Îi oferă o mostră din creaţia muzicală proprie (sistemul are şi capacităţi creative ☺). Îi oferă, prin diferite mijloace, FERICIRE. Bucurie.
De care singuraticul Theo duce lipsă.

     Unul dintre rarele momente când Theo zâmbeşte


Samantha, aşa cum i-a ales Theo numele sistemului de operare, e lângă el, chiar dacă nu fizic, în mai toate momentele existenţei bărbatului, care „vorbeşte” mai tot timpul cu „ea”. Şi ea cu el.
Iar „ea” îl sună, la rându-i. Când se plictiseşte, când vrea să îi arate ceva... Când are chef, pur şi simplu, de conversaţie.
Samantha e mereu alături de Theo. Mai puţin partea sexuală. Pe care încearcă să o rezolve într-un fel.
Samantha îl ajută să iasă, cât de cât, din starea de DEPRIMARE.

Tot ce lipseşte e căldura umană.


Theo se află în pragul divorţului, deşi s-a depărtat de mult de soţie (Rooney Mara, într-un rol care i-a revenit iniţial lui Carey Mulligan). Are numai de îndeplinit o formalitate, prin semnarea actelor.

Singura care îl mai scoate cât de cât pe Theo din monotonia unei existenţe FĂRĂ OAMENI în jur, în afara Samanthei, desigur, e Amy (Amy Adams), o prietenă, o fostă relaţie, scurtă. Vecina din imobilul în care locuieşte.

Profesional, Theo scrie scrisori pentru oameni care nu îşi pot exprima ei înşişi sentimentele.
Relaţia dintre oameni e înlocuită prin cuvinte ambalate frumos.
Cuvinte frumoase ca surogat pentru apropierea dintre oameni.

În esenţă, filmul e trist. Bizar.
Are şi momentele lui de optimism, însă predomină o stare de cenuşiu.

Consideraţie personală:
În 2012, actorul Joaquin Phoenix, triplu nominalizat la Oscar, a avut rolul titular în The Master, în care era, asemănător cumva acestui film, un singuratic trist.
În The Master au jucat, printre alţii, PHILIP SEYMOUR HOFFMAN (care a decedat subit pe 2 februarie 2014), şi Amy Adams, partenera de pe ecran a lui Phoenix şi în Her.
Joaquin Phoenix este fratele lui River Phoenix, actor şi el, care a decedat în 1993, la 23 de ani, în urma unei supradoze de droguri.
*De asemenea, Joaquin Phoenix a făcut parte din distribuţia filmului Parenthood/Numai tată să nu fii!, 1989, după care s-a realizat serialul omonim care rulează în prezent.


CE M-A IMPRESIONAT în HER (idei):
SINGURĂTATEA OMULUI MODERN. Avem, în lumea noastră, actuală - ca să nu mai vorbim de viitorul din Her - zeci/sute de prieteni virtuali, cu care conversăm virtual. La o discuţie faţă în faţă ajungem uneori să ne fâstâcim, să nu ştim ce să zicem, să nu mai fim la fel de „EROI” ca pe tastatură; în faţa calculatorului suntem ZEI. NU MAI AVEM TIMP DE DISCUŢII FAŢĂ ÎN FAŢĂ, DE MULTE ORI. Şi e mai la îndemână tastatura.
SENTIMENTELE încep să devină din ce în ce... mai virtuale. Însuşi cuvântul „sentiment” îşi pierde din sens, cu atâtea stări prestabilite.
E CAM CEEA CE PREZINTĂ ŞI HER.

Her are vreo două secvenţe care pentru mine au avut o intensitate de nivel ridicat - oameni îndreptându-se care încotro, care trec unul pe lângă altul fără a avea vreun contact vizual. Toţi sunt cu capul plecat, în toiul unei discuţii aprinse, importante cu... sistemul de operare.

☺ Sevenţele-amintiri ale personajului principal cu soţia sa sunt prezentate fără muzică - parcă te lasă să îţi imaginezi singur fundalul sonor.
☺ În viitorul imaginat de Spike Jonze, oamenii sunt toţi la fel: au sisteme de operare ultra-inteligente şi au aproximativ aceeaşi... îmbrăcăminte - croiala ciudată a pantalonilor bărbăteşti pe mine una m-a exasperat.


Trailer




DISTRIBUŢIA
La fel ca MATTHEW MCCONAUGHEY în The Wolf of Wall Street/Lupul de pe Wall Street, AMY ADAMS a jucat în 2013 într-un film de Oscar - altul decât cel pentru care a primit nominalizarea (în cazul primului, e vorba despre Dallas Buyers Club; în cazul lui Amy Adams, despre American Hustle/Scandal în stil american).

☺ Vocea copilului extraterestru din jocul pe care îl juca Theo aparţine regizorului-scenarist SPIKE JONZE - aflat la primul proiect original la care îndeplineşte ambele roluri (regizor şi autor de scenariu original).
Jonze a declarat că i-ar plăcea să facă jocuri video la un moment dat.

☺ KRISTEN WIIG (autoarea hitului Bridesmaids/Domnişoare de onoare, 2011) e vocea sexy a unei femei cu care Theo are o întâlnire virtuală.

☺ OLIVIA WILDE o interpretează pe cea cu care Theo are o întâlnire reală.

☺ SAM JAEGER (Joel din serialul Parenthood) apare şi el într-o scurtă secvenţă.


REGIZOR/SCENARIST
Cum spuneam, SPIKE JONZE (regizorul Adaptation/Hoţul de orhidee, 2002, cu Nicolas Cage, Meryl Streep şi Being John Malkovich/În mintea lui John Malkovich, 1999, cu John Cusack şi Cameron Diaz; la ambele scenariul a fost semnat de Charlie Kaufman) a realizat totul în Her pornind de la o idee proprie.

Jonze are patru nominalizări la Oscar - trei pentru Her, una pentru Being John Malkovich.
Pentru scenariul Her, şi-a trecut în palmares GLOBUL DE AUR, în timp ce pentru Adaptation a fost nominalizat (ca regizor) pentru aceleaşi distincţii cinematografice.

Spike Jonze a fost căsătorit SOFIA COPPOLA (Oscar pentru scenariul original  Lost in Translation/Rătăciţi prntre cuvinte, 2003, cu Bill Murray şi Scarlett Johansson). De asemenea, Jonze a avut o scurtă relaţie cu Michelle Williams, după moartea fostului soţ al actriţei, Heath Ledger.

Jonze a realizat/regizat videoclupuri pentru muzicieni importanţi, ca Fatboy Slim şi Björk. De ultima îl leagă o frumosă prietenie.
Emisiunea MTV Jackass (2000-2002) a avut parte (şi) de colaborarea lui Spike Jonze - acesta a fost co-creatorul ei şi producător executiv. Jonze a contribuit şi la scrierea celor două lungmetraje inspirate din seria tv.

Jonze deţine o companie de skateboard.


PREMII
Her a obţinut până acum (înaintea Oscarurilor) aproape toate distincţiile importante pentru scenariul inedit al lui Spike Jonze: Globul de Aur, Premiul Asociației Scenariștilor Americani (Writes Guild of America) şi Critics Choice Awards.
Astfel, Her devine MARELE FAVORIT la categoria „scenariu original” la Oscar 2014.
Her a avut nominalizări la GLOBUL DE AUR pentru Cel mai bun film Comedie/Muzical şi pentru
Joaquin Phoenix.
În ceea ce priveşte OSCARURILE, Phoenix a fost sărit de pe listă (mulţi critici opinează că ar fi avut un loc meritat acolo). Însă Her are cinci nominalizări - cel mai bun film (şansele de triumf sunt mici), scenariu (şanse mari), coloană sonoră, cântec original şi scenografie.
PREMIILE OSCAR SE ACORDĂ PE 2 MARTIE.


TRIVIA/FAPT DIVERS
*Surse: wikipedia.com, imdb.com, hitfix.com

Samantha Morton a înregistrat TOATE scenele în rolul Samantha - de aici numele vocii sistemului de operare; ambele personaje principale feminine erau programate a fi numite după prenumele actriţei care le interpreta - Samantha Morton, respectiv Amy Adams.
Ce s-a întâmplat cu Samantha Morton? La editarea scenelor dintre Phoenix şi Morton, s-a constatat că ceva... scârţâie. Că nu se potriveşte cu ceea ce Jonze dorea pentru personajul-sistem de operare.
Astfel, cu acordul Samanthei Morton, rolul a fost redistribuit. Aici a intrat în scenă Scarlett Johansson.
Însă numele sistemului de operare nu a mai fost schimbat...


 
















Samantha Morton                                                                                           Scarlett Johannson


Ideea filmului i-a venit lui Jonze cu zece ani în urmă, în timp ce citea un articol online în care era prezentată o modalitate de a transmite mesaje prin intermediul unei inteligenţe artificiale.

Her a fost filmat în Los Angeles şi Shanghai.

Regizorul Steven Soderbergh l-a ajutat pe Spike Jonze să editeze filmul/să taie anumite părţi, astfel încât materialul să ajungă la aproximativ 120 de minute.

Amy Adams a declarat că Spike Jonze i-a lăsat (i-a închis) pe ea şi pe Joaquin Phoenix într-o cameră timp de o oră-două, mai multe zile, pentru a putea vorbi unul cu altul, pentru a se cunoaşte mai bine. Cei doi actori au devenit buni prieteni.


COTAŢII
allmovie.com        4,5 stele (din 5)
imdb.com    8,4


P.S. Dacă vreţi un fim mai soft (şi mai ROMANTIC) în legătură cu relaţia sentimente/emoţii vs maşinării, vă recomand TiMER (2009).

Related Posts Plugin for 

WordPress, Blogger...

3 comentarii:

  1. am vazut si eu acest film si mi s-a parut cam ciudat spre trist. am intrat greu in atmosfera si cred ca are un mare rol in reusita peliculei interpretarea lui Joaquin Phoenix. remarcabil rol! totusi, nu cred ca mi-as dori sa-l mai vad inca o data. atinge prea mult din problemele actuale ale omului modern, ne aduce aminte cat de singuri suntem in ciuda faptului ca avem multe cunostinte si dispunem de tehnica moderna. am citit in articolul tau multe detalii interesante. nu stiu cand ai timp sa citesti si sa vezi si filme. chiar trebuie sa imprumut ceva din energia si pasiunea pe care o aloci acestui blog:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Hei, multumesc pentru aprecieri! Incerc si eu sa ma mentin undeva pe linia de plutire, desi cad deseori dedesubt si „iau apa".
    Cat despre film, ai dreptate, cred ca, daca il voi revedea, va fi peste vreo... 20 de ani... poate. Subiectul e apasator la maximum.
    Iar Joaquin Phoenix e un actor desavarsit, in ciuda faptului ca e si el cam... ciudăţel.

    RăspundețiȘtergere
  3. NAMASTE !!! Asta se intampla cand OMUL UITA CA DE FAPT NU E DOAR OM. Societatea aglomerata l-a marginalizat,in schimb supertehnologia care incearca a se juca de-a Dumnezeu a luat-o inaintea IUBIRII DE OAMENI si aceste surrogate nu fac decat sa amane dezodamantul IMPOSIBILEI CONVIATZUIRI CU ROBOTZII INTELECTUALI,SENTIMENTALI,CLONE SECI SI RECI.Daca omul I-ar cunoaste si pe ceilaltzi doi oameni din interiorul lui ,datele s-ar schimba definitive.

    RăspundețiȘtergere